torsdag 11 februari 2010

En sushi med bearnaise, tack!


Hej där, var en sväng på Berns i dag och åt en ålrulle, unagi roll. Mycket gott. De har grymma sushikockar på Berns. Skriver sjukt gärna under på det. När jag fyllde år för typ två år sedan så gjorde vår sushikock en rulle som var fylld med ost och skinka till mig. Det smakade sådär, associationerna mellan de två matvärldarna ville inte riktigt samarbeta.






Det borde ju inte vara något problem. Ost -gott, skinka -gott, sushi -gott. Allt tillsammans -inte gott. Hm? Nu är det ju så att sushikulturen fortfarande är i sin linda här i Sverige. Vi har några riktigt bra sushiställen runtom men oftast blir det något klisterliknande, rulleaktigt med en ihjälskrämd fiskrackare i mitten från PREEM eller någon annan bensinmack -inte gott.

Paralleller kan dras med pizzan när den anlände till Sverige för en 40 eller så år sen. Likt ett ostklätt UFO från sydligare nejder landade den rakt in i hjärtat på gemene svenske man och har sedan dess stannat. Vi har förstås försvenskat den och lagt så skilda saker som kiwi, banan, kebab och bearnaise på den men den är fortfarande oss kär.

Samma sak kommer och håller på att hända med sushin. Finns redan ett företag som lägger både lingon, renstek och annat på riskudden och snart kommer väl både kiwi och bea.

Toranaga -sama roterar i sin grav.

Hai!

//Samuel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar